Ina Scot var en formidabel svensk travare som hade sin storhetstid under 1990-talet. Av alla svenskfödd travston är Ina Scot fortfarande det som sprungit in mest prispengar – över 20 250 000 kronor.

Under perioden april 1992 – mars 1994 förlorade Ina Scot inte enda enda av de 31 lopp hon ställde upp i.

ina scotMediabevakningen kring Ina Scot var kolossal både i teve och pressen, och Ina Scot blev ett namn som ”alla” i Sverige kände till, oavsett hur ointresserade de var av trav. En bidragande orsak till fascinationen för Ina Scot var att hon ofta var så överlägsen övriga hästar att hon inte bara vann utan gjorde det med god marginal, även när hon mötte mycket välmeriterade hingstar och ston.

Ina Scot var med och skrev travhistoria när hon vann Prix d’Amerique 1995, ett mycket prestigefyllt lopp som brukar kallas för travsportens världsmästerskap. I Prix d’Amerique kördes Ina Scot av Helen A. Johansson vilket var första gången någonsin som en kvinna var kusk i Prix d’Amerique.

Exempel på lopp som vanns av Ina Scot

  • Svenskt Travkriterium 1992
  • Breeder’s Crown Final 1992
  • Breeder’s Crown Final 1993
  • Drottning Silvias Pokal 1993
  • StoChampionatet 1993
  • Svenskt Travderby 1993
  • Grand Prix de l’U.E.T. 1993
  • Silverhästen 1994
  • Biri Cup 1994
  • Prix d’Amérique 1995
  • Gran Premio della Lotteria 1995
  • Oslo Grand Prix 1996

Utmärkelser (i urval)

  • Årets Treåring 1992
  • Årets Häst 1992
  • Årets Fyraåring 1993
  • Årets Häst 1993
  • Årets Häst 1995

Bakgrund

Födelsedag: 22 juni 1989
Uppfödare: Carl Henrik Brandel, Göteborg
Härstamning: Hingsten Allen Hanover-Lovina Grefgård e. Mad Scot
Stoet Lovina Grefgård

De tidiga åren

När Ina Scot fortfarande var ung fick travtränaren Kjell P. ”Sheriffen” Dahlström upp ögonen för henne och köpte henne. Ina Scot flyttade till hans farm Hassangården utanför Tranås och fick Dahlström som sin huvudtränare under hela sin tävlingskarriär. Det var också alltid Dahlström, eller hans hustru Helen A. Johansson, som körde Ina Scot i loppen under hela karriären.

Sin tävlingsdebut genomförde den tvååriga Ina Scot på hemmabanan Mantorp i Östergötland; ett lopp som hon vann trots att hon aldrig tävlat tidigare. Totalt blev det åtta lopp för Ina Scot under den första säsongen, inklusive Svensk Uppfödningslöpning (Sveriges största event för tvååringar) där hon kom femma.

Treåriga Ina Scot (1992) – Starten på en fantastisk vinnarsvit

De tre första loppen som treåring gick inte så bra för Ina Scot, med därefter kickade hon igång och vann alla lopp hon deltog i. Detta var starten på en segersvit som kom att sträcka sig från 28 april 1992 och hela vägen till ett lopp hon förlorade den 7 mars 1994. Totalt vann Ina Scot 31 lopp i följd under sin fantastiska glansperiod.

Exempel på lopp som Ina Scot vann som treåring:

  • Svenskt Travkriterium
  • Färjestads Nordiska Treåringspris
  • Breeder’s Crown för treåriga ston

Fyraåriga Ina Scot (1993) – Enbart segrar & en rekordstor prissumma

ina scot hastHela 1993 ingick i Ina Scots segersvit vilket innebar att hon vann samtliga lopp hon ställde upp i under året. Totalt sprang hon in drygt 6,8 miljoner kronor i prispengar, inklusive den dubblade vinster hon belönades med efter segrarna i Svenskt Travderby och StoChampionatet. Anledningen till att hon fick dubbelt betalt för dessa två förstaplatser var att hon vunnit både Derbyhoppet och Guldstoet föregående år. När Ina Scot tog emot 1,5 miljoner kronor för sin seger i StoChampionatet slog hon rekord eftersom ett så stort belopp aldrig tidigare betalats ut på en svensk travbana. Rekordet blev dock kortlivat – snart slogs det av Ina Scot som fick ta emot 2,6 miljoner kronor för förstaplaceringen i Svenskt Travderby.

1993 var också första året som Ina Scot tävlade utomlands; hon deltog i Grand Prix de l’U.E.T (Europeiskt travderby) och vann.

Femåriga Ina Scot (1994) – Ett blandat år

1994 var året då Ina Scots legendariska vinnarsvit slutligen bröts, och det skedde i loppet Mantorpsprimadonnan på hemmabanan i Östergötland där Ina Scot kom tvåa istället för etta.

Under resten av 1994 gick det upp och ned för henne; hon vann till exempel Forus Open i Norge, Gulddivisionen final i Romme och St Michel i Finland, men kom bara fyra i Olympiatravet på Åby och lyckades inte ta sig vidare från försöksloppet till Elitloppet. Totalt tävlade hon i tjugo lopp under sin femåringssäsong och vann hälften av dem.

Sexåriga Ina Scot (1995) – Seger i Prix d’Amerique

De två riktigt stora segrarna för Ina Scot under sexårssäsongen var Prix d’Amerique i Paris och Gran Premio della Lotteria i Neapel. Totalt deltog hos i 23 lopp och det blev åtta förstaplatser, tre andraplatser och fyra tredjeplatser.

I Prix d’Amerique på Vincennes i Frankrike kördes Ina Scot av Helen A. Johansson, vilket bara i sig var en sensation. Prix d’Amerique hade länge ett förbud mot kvinnliga kuskar, och Helen A. Johansson blev nu den första kvinnliga kusken i Prix d’Amerique efter att förbudet hävts. Alla gamla mossiga idéer om att kvinnor inte hade i Prix d’ Amerique att göra kom förstås på skam när Ina Scot med Johansson i sulkyn tog sig förbi den favorittippade franska hästen Vouraise på raksträckan och därefter höll ledningen hela loppet ut. Belöningen för förstaplatsen motsvarade strax under 2,8 miljoner svenska kronor.

Sjuåriga Ina Scot (1995) – världsrekord i Oslo

Under sin sjuårssäsong hade Ina Scot problem med skador och ställde därför bara upp i sex lopp totalt. Bäst gick det i Oslo Grand Prix, där hon knep förstaplatsen och belönades med drygt 800 000 kronor i prispengar. Dessutom gjorde hon det på världsrekordtiden 1.12,9am!

Efter att Ina Scot inte kvalificerat sig till Elitloppets final tog man beslut om att låta henne gå i pension från tävlingskarriären och bli avelssto istället.

Avel

Ina Scots första föl, Ambassadeur Brunn, föddes i april 1998. Far var den framgångsrika travhästen Donerail från USA. Ambassadeur Brunn blev dock aldrig lika framgångsrik som sina föräldrar.

Nästa föl, Nordic Gold November, föddes i Tyskland år 2000. Ina Scot och Ambassadeur Brunn hade då sålts till Michael Schröer som drev Stall November i Tyskland. Far till Nordic Gold November var Viking Kronor från Italien.
I Tyskland fick Ina Scot även fölen Oscar November (2001), Paul November (år 2002) och Michael November (2006) – alla tillsammans med den tyske hingsten General November.

De föl som Ina Scot födde i Tyskland växte alla upp till att bli travhästar som placerade sig tillräckligt bra för att belönas med prispengar. Bäst gick det för Paul November som tjänade in ett belopp motsvarade strax över 2,2 miljoner kronor.

Ina Scot återvänder till Sverige

Under Ina Scots år i Tyskland gjordes flera misslyckade försök att köpa tillbaka henne till Sverige. När hon uppnått den aktningsvärda åldern av 24 år gick dock ägaren, efter viss övertalning av tränaren Lufti Kolgjuni, med på att ge henne som gåva till Kjell P. Dahlströms dotter Carola Dahlström så att Ina Scot skulle få komma hem och tillbringa sin ålders höst i sitt gamla hemland. Ett villkor som ägare ställde var att Ina Scot skulle få komma till ett bra hem.

I slutet av sommaren 2013 återvände så Ina Scot från Tyskland till Sverige. Först togs hon till Kolgjinis gård Vomb i Skåne, och därefter till sitt permanenta hem hos Dahlström i Söderhamn.

Ina Scot fick dock inte leva särskilt länge i Söderhamn. Strax innan jul 2013 hittade Carola Dahlström Ina Scot svårt skadad i hagen. Hästen hade trampat av sig bägge framskorna och gått omkull, och det verkade också som att hon slagit i de bakre delarna av bakbenen. Troligen hade något skrämt henne. Räddningstjänst och veterinär tillkallades, och Ina Scot fick smärtstillande så att hon skulle kunna försöka resa sig igen. Hon klarade dock inte av att stödja på något av bakbenen, och man tvingades fatta det svåra beslutet att avliva henne. Ina Scot dog den 21 december 2013.