Den norske travkusken Trygve Diskerud (1903-1976) har bland annat tio segrar i Norska Mästerskapen på sin meritlista, plus fem segrar i Norsk Travderby, fem segrar i Kriteriet och fem segrar i Kongens Pokalløp.

Trygve DiskerudSom första norska travkusk någonsin samlade han på sig över tusen segrar! Seger #1 000 knep han den 4 augusti 1954 genom att vinna ett lopp på Bjerke travbana med hästen Toftedua.

Totalt hann det bli 1 727 vinnande lopp för Diskerud under kuskkarriären.

Förutom sin karriär som travkusk var Trygve Diskerud också en framgångsrik travtränare.

Bakgrund

Trygve Diskerud föddes och växte upp i fylket Østfold i sydöstra Norge. Hela familjen, inklusive den skara av sex stycken bröder som Trygve ingick i, var involverad i att ha hand om hästar eftersom pappan startade ett transportföretag som inte förlitade sig på motorfordon utan använde häst och kärra för transporterna.

Som vuxna kom bröderna Diskerud att äga travhästar ihop i form av Stall Viking. Yngste brodern Thoralf utbildade sig till veterinär, medan Trygve i början av 1930-talet blev licensierad travtränare.

Travkarriären

Trygve Diskerud inledde sin travkarriär på Momarkens travbana i Østfold och det var där han år 1935 tog sig första Trenerchampionat (tränarchampionat). Året därpå flyttade han till Bjerke travbana i Oslo.

Exempel på segrar under kuskkarrirären

Som kusk vann Diskerud Norska Mästerskapen tio gånger, samt Norsk Travderby, Kriteriet och Kongens Pokalløp fem gånger vardera.

Tävling Information
Kriteriet Diskerud vann Kriteriet fem gånger med fem olika hästar:

  • Ansigutten
  • Jahn Sjur
  • Baus Pjokka
  • Premier
  • Rogga
Norsk Travderby Diskerud vann Derbyt fem gånger med fem olika hästar:

  • Ansigutten
  • Demon Foote
  • Eva Gille
  • Premier
  • Spenter

Derbysegrarna med Premier och Spenter inträffade samma dag år 1956, en mycket ovanlig kuskprestation.

Diskerud och hästen Jens Protector

Norgest första häst någonsin i trav-VM i USA var en hingst vid namn Jens Protector, och att han gick delta i världsmästerskapen berodde på att han med Trygve som kusk besegrade stjärnan Jamin i två raka heat i Köpenhamn år 1959. Med Diskerud i sulkyn blev Jens Protector också skandinavisk mästare.

Kuskchampionat i Sverige

Trygve DiskerudFörsta gången någonsin som en icke-svensk kusk vann ett kuskchampionat på en svensk totalisatorbana var år 1963, då Diskerud lyckades med denna bedrift på Årjängs travbana.

Diskerud och hästen Kil Stjerna

Diskeruds kuskkarriär var imponerande ända fram till pensioneringen från sulkyn, och under sitt allra sista år som kusk tog han sin tionde seger i de Norska Mästerskapen. Detta skedde med det kallblodiga stoet Kil Stjerna som inte bara kördes utan också tränades av Diskerud.

Trygve Diskeruds Minneløp

Den 2 juni 1976 avled den 73-årige Diskerud i Oslo. Han hade då varit aktiv inom den norska travsporten ändå upp i 70-årsåldern. Sex år efter hans frånfälle var det premiär för Trygve Diskeruds Minneløp på Bjerke travbana.