Den svenska travhästen Legolas, som föddes år 1978, var enormt framgångsrik i början av sin karriär och vann en lång rad prestigefyllda lopp. Han hjälpte till att popularisera travet i Sverige och hans namn blev känt lång utanför de inbitna travkretsarna.

LegolasLegolas var en framgångssaga med alla de rätta inslagen. Som liten var han sjuk ofta och skadade sig lätt. Hans temperament var dessutom så oregerligt att han fick bli valack redan som mycket ung. En travtränare såg dock något speciellt i den problematiska lilla hästen och börja träna honom, och när Legolas var fyra år gammal – jämförelsevis sent för en travhäst – gjorde han sin debut på tävlingsbanan. Resten är, som man säger, historia. På sina 19 första starter vann Legolas vartenda lopp, och när han slutligen besegrades var det i ett VM-lopp i USA.

I Sverige rådde Legolasfeber och hos ATG var man mycket nöjda över hur den fantastiska valacken från Halmstad lyckades locka helt nya skaror till travhobbyn. Legolas kom att vinna 20 stycken V65-lopp under sin intensiva karriär och drog in dryg 3 miljoner kronor i prispengar till sina ägare. När Legolas sedermera gick i pension försåg ATG honom med gratis foder resten av livet.

Exempel på lopp som vanns av Legolas

  • Åby Stora Pris 1983
  • FAMN-loppet 1983
  • C.Th. Ericssons Memorial 1983
  • C.L. Müllers Memorial 1983

Rekord

  • 1.12,5 autostart(bilstart) kort distans
  • 1.14,2 autostart medeldistans.

Bakgrund

Födelsedag: 31 maj 1978

Födelseplats: Slättåkra i Halmstads kommun

Härstamning: Glasgow – Karolina J. e. Pay Dirt

Uppfödare: Benny Lundin

Tävlingskarriären kommer igång

Som nämnts här ovan började Legolas inte trava förrän som fyraåring. Innan dess var han ofta sjuk och skadade sig lätt, och hans temperament gjorde det nödvändigt att kastrera honom. Travtränaren Thomas Nilsson insåg dock att den småkrångliga Legolas hade potential och lyckades övertyga Marco Anic i Malmö om att köpa valacken och låta Nilsson träna upp honom till tävlingshäst.

Första tävlingsloppet gjorde Legolas i maj 1982 och därefter följde ett enormt imponerade premiärår. Legolas startade i 11 lopp under året och vann allihopa, men tränaren Thomas Nilsson som kusk.

Tävlingsåret 1983

År 1983 blev ett fantastiskt år för Legolas. Han förblev inte obesegrad, men han vann 14 av sina 18 lopp och kom tvåa eller tre i de övriga fyra.

Exempel på viktiga segrar från år 1983 är Åby Stora Pris, FAMN-loppet och C.Th Ericssons Memorial. Vid Åby Stora Pris var det så jämnt mellan Snack Bar och den spurtande Legolas att studier av målfotot blev nödvändigt för att kunna utropa en vinnare.

Tvåa i VM-loppet i USA

legolas travhästEfter Elitloppshelgen blev Legolas inbjuden till VM-loppet på Roosevelt Raceway i New York (USA). Arrangörerna i USA ville dra maximal nytta av publiciteten kring den obesegrade hästen från Sverige och bad därför Legolas ägare att hålla honom borta från tävlingar så att segersviten skulle förbli intakt. Kretsen kring Legolas ville dock inte lyssna på det örat utan lät Legolas köra ett lopp hemma i Halmstad. Legolas vann loppet och var alltså fortfarande obesegrad vid avfärden till USA. Väl på plats i USA blev det inte någon VM-seger för Legolas, däremot en hedrande andraplats efter den formidable motståndaren Ideal de Gazeau från Frankrike.

Tillbaka i Sverige

Tillbaka i Sverige vann Legolas Halmstadsmästaren och var alltså fortfarande obesegrad i hemlandet. Sviten bröts dock i nästan lopp, Höga Kusten Pokalen på Dannero, där Legolas förlorade till (likaledes svenskfödde) Speedboat som travade om honom på upploppet. Legolas fick nöja sig med en andraplats. Bättre gick det redan nästa vecka, då Legolas segrade i storloppet Åby Stora Pris.

Tävlingsåret 1984 – 1987

Legolas superkarriär blev kort och intensiv. Han fortsatte tävla ända till och med år 1987 men inte med samma framgångar som tidigare. År 1984 startade han i 21 lopp och vann åtta av dem, vilket givetvis inte var dåligt men förhoppningarna var så högt ställde efter de inledande två guldåren att det blev något av en besvikelse för många.

År 1985 vann han bara ett enda av sina sexton lopp, och året därpå startade han bara i sex lopp totalt och vann inte något av dem. 1987 blev det sista tävlingsåret för Legolas, som då hade hunnit bli något till åren kommen i tävlingssammanhang. Han genomförde dock många lopp det här året; hela 21 stycken. Av dessa vann hann ett, kom tvåa i fyra stycken och slutade på tredjeplats fyra stycken.

Pensionering

Efter tävlingsåret 1987 gick Legolas i pension. Som tack för tiden som affischpojke för svenskt trav i allmänhet och V65 i synnerhet fick han gratis foder från ATG resten av livet.

Vid 26 års ålder hade Legolas så pass allvarliga problem med tänderna att man beslutade att avliva honom. Han dog den 27 juli 2004 och begravdes intill mamma Karolina J:s gravplats på Slättåkra.